Archief Agenda Advertise Contact Disclaimer
News Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Stad + Groen

De Groene Club: KNVB en provincies zetten in op duurzame accommodaties

donderdag 12 oktober 2017

De KNVB gaat samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland sportverenigingen helpen bij de verduurzaming van hun accommodatie. Naast winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening; een van de grootste kostenposten van amateurverenigingen.

Zorgen om het klimaat en opdrogende energiebronnen zorgen voor steeds meer aandacht voor een schone en groene leefomgeving. Ook voetbalclubs kunnen en willen daar hun steentje aan bijdragen. In veel gevallen ontbreekt bij vrijwillige bestuurders echter de kennis en tijd om zich hierin te verdiepen.

Dat terwijl een lagere energierekening juist kan bijdragen aan een gezondere financiƫle positie van de club. Sterke verenigingen is een van de belangrijkste pijlers in de strategie van de KNVB. Via De Groene Club wil de bond de clubs hier - als onafhankelijk partner - bij op weg helpen.

Samenwerking met provincies
De Groene Club komt tot stand in samenwerking met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Het project gaat van start met dertig amateurclubs. De KNVB selecteert voor deze fase in eerste instantie tien verenigingen in elk van de drie provincies. Een persoonlijk bezoek geeft inzicht in de huidige situatie en kennis om het energiepotentieel te realiseren; wat zijn de wensen en behoeften voor het daadwerkelijk nemen van de maatregelen? Vervolgens denkt de KNVB mee met financiƫle oplossingen en stelt ze samen met de vereniging een implementatieplan op.

Voor de deelnemende provincies dragen deze afspraken bij aan de provinciale doelen om het energieverbruik te verminderen en duurzaam opgewekte energie te stimuleren. In dit geval gaat het om energiebesparing door onder andere isolatie en ledverlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers. Daarom zijn er afspraken gemaakt om deze aanpak ook uit te breiden naar tennis- en hockeyclubs in de provincies.

Na de opstart
De wensen en behoeften van de 30 verenigingen worden gebundeld. De KNVB vertaalt de resultaten vervolgens naar praktische voorstellen voor duurzame maatregelen voor alle verenigingen. De ambitie is om in een periode van drie jaar minimaal 150 verenigingen per provincie te verduurzamen.

De Groene Club is een sportbreed initiatief; ook andere sportbonden kunnen deelnemen. De KNLTB en de KNHB hebben al aangegeven mee te doen. Via de 'werkgroep sportaccommodaties' van NOC*NSF worden de deelnemende bonden op de hoogte gehouden en vervolgens uitgenodigd om ook in te stappen. Ook andere provincies kunnen aansluiten.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
AGENDA
Cricket Renovation Day
Datum: dinsdag 7 augustus 2018
Locatie: Cheltenham College - Bath Road, Cheltenham, Gloucestershire, GL53 7LD
Lees meer...
RT Machinery Show
Datum: woensdag 5 september 2018
Tijd: 9.30 - 15.00 (UK time)
Locatie: Brackwell Farm Estate - Winchendon Road, Nether Wichendon, Aylesbury HP18 0DS
Lees meer...